Ammattiosastojen yhteiskokouksen kannanotto irtisanomislakiin

20.9.2018

Teollisuusliiton ammattiosastojen yhteiskokous 14.9.2018 Tampere
Ao. 005, 007, 049, 058, 169, 254, 305, 520

KANNANOTTO

Teollisuusliiton ammattiosastojen kokous tuomitsi jyrkästi hallituksen valmisteleman alle 20 hengen yrityksiin kohdistetun irtisanomislain valmistelun.

Lakiesitys tulee peruuttaa välittömästi, eikä ko. asiassa tule hyväksyä minkäänlaisia kompromisseja esitykseen. Ammattiosastojen kokous antaa täyden tukensa Teollisuusliitolle ja edellyttää, että kaikki muutkin liitot ovat mukana järjestöllisissä toimissa, jotta maan hallitus tulee järkiinsä ja peruu ko. lakiesityksen valmistelun.

Palkansaajat ovat tinkineet jo tarpeeksi hyvinvoinnistaan yhteisen hyvän nimissä, mutta työnantajille ei riitä mikään. Nyt on pysäytettävä työehtojen heikentäminen, nyt on investoitava yrityksen tärkeimpään voimavaraan, henkilöstöön. Lakiesitys ei lisää työllisyyttä, ainoastaan heikentää työntekijöiden asemaa ja yhdenvertaisuutta. Mikäli laki toteutuisi, työnantaja voisi irtisanoa työntekijän epämääräisiin väitteisiin perustuen, joissa työntekijä on ollut vaikkapa eri mieltä työnantajan kanssa. Laki lisäisi työntekijöiden turvattomuutta, se tarkoittaisi elinikäistä koeaikaa.

Lain hyväksyminen tarkoittaisi myös sitä, että irtisanominen henkilökohtaisiin syihin vedoten, tarkoittaa 3 kuukauden karenssia irtisanotun työttömyyskorvauksiin. Karenssi tulee yhtälailla, niin liittojen jäsenille, kuin liittoon kuulumattomillekin. Työpaikka lähtee alta, loppuu palkanmaksu, työttömyyskorvauksiin tulee 3 kuukauden stoppi ja työllistyminen seuraavaan työpaikkaan saattaa olla kiven alla, kun edellinen työsuhde on päättynyt henkilökohtaisiin syihin vedoten ja uusi työnantaja sitä selvittelee.

Yrittäjät perustelevat lakimuutosta sillä, että Suomessa on niin vaikea irtisanoa työntekijä. Totuus on kuitenkin toinen, todellisuudessa se on OECD:n keskitasoa. Irtisanominen tuotannollisiin- ja taloudellisiin syihin vedoten on Suomessa hyvinkin helppoa ja jouhevaa.

Vaadimme, että maan hallituksen tulee luopua irtisanomislakiesityksestä pikimmiten.