Pj:n mietelmiä palkasta ja työajasta.

29.5.2015


Työnantajat esittävät että työaikaa pitää lisätä, heidän laskelmiensa mukaan se lisäisi kansatuottoa merkittävästi. Varmaan näin onkin, mutta eikö lisäys tulisi tehdä niiden työsuhteiden kohdalla, jossa tunnit eivät täyty nytkään, erilaisia osa-aikaisia ja nollasopimuksia on monilla aloilla, niin myös kokonaan työttömiä. Eikö kansantuotto kasvaisi heille työtä järjestämällä, sehän olisi pois myös tuista ja korvauksista, kun ihminen saa kokoaikaista työtä. Miksi tämä ei käy oikeistolle? Tällä hetkellä kun ei teollisuudessa riitä työtä edes olemassa olevalle henkilöstölle, vaan jatkuvasti lomautellaan ja välillä irtisanotaan. Todellisuudessa työajan lisäys tarkoittaisi sitä, että seuraavissa YT-neuvotteluissa vastaava määrä henkilöstöä saisi potkut ja se siitä kansantuotteen nostamisesta.

 

Vaaditaan myös sitten palkkamalttia ja palkanmaksua tuloksen mukaan. Maltillisia sopimuksia on tehty koko sen ajan, kun itse olen elantoni tienannut metallin kentällä. Nyt jo 20 vuotta. Ostovoima ei ole juuri koskaan kasvanut. Koskaan ei kuitenkaan työnantaja hyvänä vuotena ole maksanut mitään ylimääräistä, milloinkaan ei ole tullut bonusta, vaikka kauniisti aina puhutaan siitä, että paikallisesti voitaisiin maksaa tuloksen mukaan. Puheiksi ovat jääneet ja tulevat jäämään. Viimeinen pitkä raamisopimus käytännössä alensi ostovoimaa ja se raha minkä piti kiertää yritysten kehittämiseen ja panostuksiin valui käytännössä omistajien pussiin. Näin kävi myös aikaisemmin lahjaksi annetussa yhteisöveron alentamisessa. Ei se tuonut työtä, ei investointeja ja kaikki hyöty valui vain osingoiksi ja bonuksiksi johdolle ja omistuksille. Suomi elää vientiteollisuudesta, mutta ei se tekijän palkoissa näy, palkanmaksuvaraa tuntuu olevan kaikilla muilla sektoreilla enemmän.

 

Valta on sitä, että vallassa oleva eliitti pystyy esittämään itsellensä tärkeät asiat yhteisenä hyvänä. Nyt meille on myyty ajatus siitä, että on väärin pyytää palkkaa työstä, on väärin viettää vapaita ja takiamme koko maan talous kärsii. Samaan aikaa sama eliitti kahmii taskut täyteen ja tyhjentää yrityksistä kaikki edellytykset investoida ja kasvaa. Valittavat vielä verotuksesta päälle. Puhutaan säästöistä, kun kysymys on leikkauksista vähempivaraisilta, tulonsiirtoja aina vain köyhemmiltä aina vain rikkaammille. Tämä kaikki kärjistyy pörssiyrityksissä, perinteisissä perheyrityksissä nähdään sentään vielä toistaiseksi huomista pidemmälle, mutta rahoitus on heilläkin tiukassa. Meillä kun pääoman omistavat vievät varansa muualle, ovat siis epäisänmaallisia. Ottaisivat tässä mallia Ruotsista ja varsinkin Saksasta, siellä omistajat panostavat kotimaiseen, eikä ruikuta jatkuvasti. Ehkä siinä onkin yksi menestymisen edellytys ja syy?

 

Mikko Virolainen

Ao:n Puheenjohtaja.