Varapj:n mietintöjä

25.9.2015

Heti alkuun tiivistän ajatukseni yhteen lauseeseen; Jos tällä menolla jatketaan, yhteiskunta on kohta hajalla.

Mitä siis tällä tarkoitan?

Maamme hallitus harrastaa niin diktatuurimaista politiikkaa, ettei ole Suomessa minun elinaikanani nähty. Puhutaan demokratiasta. Loppuuko demokratia siihen, kun vaalit on käyty ja valtapuolueet alkavat hallituksessa johtamaan maata? Minun käsitykseni mukaan ei, kyllä johtavien ministerien pitäisi vaalien välissäkin kuunnella kansaa ja sen mielipiteitä. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että meitä työntekijöitä ei juuri kuunnella.

No nyt ollaan neuvottelujen suhteen siinä vaiheessa, että SAK on antanut oman vastaesityksensä hallitukselle. Tämäkään vaihtoehto ei työläisille kovin herkkua olisi, kun palkankorotukset käytännössä jäädytettäisiin kahdeksi seuraavaksi vuodeksi ja esimerkiksi työnantajamaksuja siirrettäisiin osittain työntekijöiden maksettavaksi. Hallituksen esitykseen verrattaessa tämä olisi silti äärimmäisen tasapuolinen ratkaisu työntekijöitä kohtaan. Hallitus kun olisi kurjistamassa eniten vuorotyöläisiä ja pienipalkkaisia, varsinkin naisia. Riku Aalto sanoi, että nyt lyötiin pöytään sellainen esitys, että jos ei kelpaa, niin sitten ei kelpaa mikään. Ja jos tämä esitys hylätään, mitä vaihtoehtoja meille jää, no se äärimmäinen. Maanantaina pitäisi olla selvillä, hyväksyykö hallitus SAK:n ehdotuksen vai jatkaako jääräpäisesti omaa ideologista linjaansa. Tähän mennessä vastaus sopimiseen on ollut melko jyrkkä ei.

Itselleni on jäänyt epäselväksi kuka tätä maata oikein johtaa, hallitus vai EK. Hallituksen linjat ovat kuitenkin melkein sanatarkasti samaa mantraa, mitä EK on julistanut jo vuosikaudet. EK:n johtaja Häkämieskin on useasti arvostellut SAK:ta hallituksen puolesta. Laatunen, entinen EK:n johtaja tosin ehti jo moittia hallitusta sen neuvottelumenetelmistä. Tämä herätti positiivisia reaktioita, kun entinen työnantajapomo asettui melkeimpä työläisten puolelle.

Viime perjantaina osastomme työpaikoilta oltiin hyvin suurilta osin poliittisessa mielenilmauksessa hallituksen toimia vastaan, eli töistä pois koko päivän. Ja mukava määrä meitä lähti myös Helsinkiin mieltä osoittamaan 30 000 muun ärsyyntyneen kansalaisen joukkoon mukaan. Mietin jälkeenpäin, että mahdettiinkohan me tajuta sillä hetkellä, kuinka iso teko se oli. Saatoimme tehdä historiaa, joka vaikuttaa pysyvästi meidän elämäämme. Sitä emme välttämättä saa koskaan tietää, kuinka paljon se vaikutti asioiden etenemiseen, mutta olemme ainakin yrittäneet ja siitä iso kiitos kaikille! Metallikellarilla järjestettiin myös mielenosoituskahvitus, jossa väki pääsi seuraamaan livekuvaa Helsingistä. Sielläkin oli positiivisen paljon kiinnostuneita metallityöläisiä paikalla.

Jotain on tehtävä, kyllähän sen kaikki jo ymmärtää, kun jokainen tiedotusväline samaa settiä kuuluttaa. Mutta mikä meidän pitäisi korjata onkin sitten mielenkiintoinen kysymys. Mandatum Lifen viimeisin tutkimus kuitenkin osoittaa, että meidän tekemä työ ei ole huonosti tuottavaa. Todellisuudessa suomalainen työ voittaa tuottavuusvertailussa jopa Saksan ja Ruotsin. Suomessa työnantajien sivukulutkin ovat alle EU:n keskiarvon. Mikä tässä sitten mättää, kun Saksassa painetaan kovasti jo hommia. Tosin sekin on jo todettu, että Suomessa on jo kasvuvaihe käynnissä. Se kasvu on vain kovin hidasta.

Pakko on vain ihmetellä, kuinka tämä kaikki taas jälleen kerran maksatetaan meille työntekijöille. Me olemme yrittäneet auttaa Suomea laman aikana useana vuonna äärimaltillisilla palkankorotuksilla ja esimerkiksi työllisyys- ja kasvusopimuksella. Työnantajille on annettu yhteisöveron alennusta ja muita helpotuksia, sillä ajatuksella, että ne voisivat palkata lisää työntekijöitä, toisin kävi. Työpaikkoja menetettiin lukuisten yt-neuvotteluiden suman jälkeen. Osakkeiden omistajat kiittelivät osinkojen kasvusta. Tämäkin hallituksen esitys on melkoinen tulonsiirto työntekijöiltä yrittäjille ja osakkeiden omistajille.

Harmaan talouden torjumisella on saatu jo merkittäviä tuloksia. Sieltä on saatu enemmän rahaa, kuin mitä sen valvontaan on sijoitettu. Mutta, hallitus haluaa leikata harmaan talouden torjuntayksiköstä merkittävän määrän työvoimaa. Tässä nyt voidaan ajatella, että "kukas sitä nyt kaverinsa rahapussille haluaisi mennä, jos muiltakin voi ottaa". Jos yrityspamppujen verokikkailu ja -suunnittelu saataisiin kuriin, tarvitsisiko keneltäkään sen jälkeen enää leikata?

Jos SSS-miesten harrastamalle politiikalle ei tule loppua, tai se ei muutu kohtuullisemmaksi, ajaudumme todella vaarallisesti kohti luokkayhteiskuntaa. Siinä vaiheessa hyvinvointivaltiollekin voi sanoa hyvästit. Todellakin toivon, että seuraavissa vaaleissa työläiset miettivät tarkkaan ketä äänestävät. Sekin tilanne voi olla edessä, että sitä äänioikeutta pääsee käyttämään kesken vaalikauden.

 

Antti Maijala

Toijalan Metallityöväen ao 169 varapj

Häme-Pirkanmaan Eteläisen seuturyhmän pj

Kumera Machinery Oy:n PLM

Akaan kaupunginvaltuutettu

Akaan Vapaa-aikalautakunnan pj